Vyhlásenie ZOJ k aktuálnej situácii v súdnictve

Na konferencii združenia Sudcovia „Za otvorenú justíciu“ dňa 21. marca 2014 v Bratislave po zhodnotení súčasnej situácie v súdnictve bolo prijaté nasledovné stanovisko:

Sudcovia negatívne vnímajú proces prijímania závažných legislatívnych zmien týkajúcich sa súdnej moci na základe poslaneckých návrhov priamo v parlamente, z ktorého boli sudcovia úplne vylúčení.  Navrhované zmeny sa pritom týkajú všetkých kľúčových zákonov a ustanovení Ústavy SR, ktoré boli prijímané koncom 90-tych rokov, po dlhých a komplikovaných rokovaniach medzi zástupcami sudcov, vlády a parlamentu, a ktoré boli podmienkou pre vstup Slovenska do Európskej únie. Tieto zákonné ustanovenia vychádzali z európskych štandardov na nezávislosť súdnej moci a mali by byť plne rešpektované aj v súčasnosti.

Neprijateľné sú najmä snahy zavedenia bezpečnostných previerok sudcov a možnosť ich odvolania z funkcie inak ako v rámci riadneho disciplinárneho alebo trestného konania. Z poslaneckých návrhov nie je zistiteľné, prečo sa stal nevyhovujúci doterajší spôsob kreovania súdnej rady a je potrené zmeniť jej kreovanie spôsobom posilňujúcim vplyv  Vlády SR a Národnej rady SR. Nie je zistiteľné aké konkrétne dopady budú mať navrhované úpravy na efektivitu a dôveryhodnosť slovenských súdov.  Ako jediný pozitívny krok hodnotíme zmenu spočívajúcu v oddelení predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR.

Vyzývame preto poslancov Národnej rady SR, aby ďalej nepokračovali v legislatívnom procese bez riadnej odbornej diskusie a možnosti pripomienkovať tieto závažné zmeny predovšetkým zo strany sudcov.

Je zarážajúce, že k takýmto snahám zákonodarnej a výkonnej moci nezaujala žiadne stanovisko Súdna rada SR ako najvyšší reprezentant súdnictva, od ktorej sudcovia a verejnosť právom očakávajú, že by mala byť hlavným garantom nezávislosti súdnej moci. Nečinné sú aj sudcovské rady, hoci sú orgánmi samosprávy súdov.

O súčasnej situácii preto budeme informovať medzinárodné sudcovské asociácie a požiadame ich o monitorovanie Slovenskej republiky z hľadiska dodržiavania základných kritérií a podmienok pre demokratický právny štát.

V Bratislave 21. marca 2014

JUDr. Katarína Javorčíková

prezidentka ZOJ

Leave your comments

terms and condition.

Comments (2)

• Guest (Fasizaca Slovenska?)

Fico precenil svoj pôvab
    Výrazná porážka Roberta Fica sa nedá vysvetliť len tým, že jeho voliči chceli, aby zostal premiérom.

a.i. Zjavné prasce sa verejne „o.... j ú“, tak čo to je? Smerácka frašistická soldateska ide proti demokracii? Verejne?

Čo treba pre poučenie občanov? Kyjaky, a hed s nimi?

Comment last edited on about 7 years ago by Admin
  • Guest (ANTIFA)

Komentár bol odstránený z dôvodu porušenia zásad etiky vyjadrovania sa na tejto stránke.

Comment last edited on about 7 years ago by Admin
You are here: Home Home Slovenské kategórie Dokumenty Zoj Vyhlásenie ZOJ k aktuálnej situácii v súdnictve

Contact

Our partners