Otvorený list sudcom Slovenskej republiky

Vážené kolegyne,

Vážení kolegovia,

z Vašej diskusie k aktuálnym udalostiam v súdnictve, najmä k vyhláseniu 12-tich prešovských sudcov a k názorom sudcov Martina Smolku a Michala Novotného,  vyplýva veľmi významný, kľúčový fakt. Sudcovia si do veľkej miery uvedomujú nutnosť vnútornej katarzie svojho stavu a potrebu byť v tomto procese zomknutí a jednotní. Mnohí sa však cítia osamotení a aj zmätení množstvom protichodných názorov, a služobne mladší nevnímajú súvislosti z minulosti. Postupne sa formuje aj uvedomenie, že slušný a zodpovedný sudca sa nemôže starať len o svoje súdne oddelenie, ale má spoluzodpovednosť za kredit celého sudcovského stavu. Pretože tiene korupcie, kupovania rozhodnutí a mafiánskych prepojení dopadajú na slušných aj nehodných bez rozdielu. Chýba však spoločná platforma, ktorá by sudcov postupne mohla opätovne viesť k zjednoteniu a skutočnej samoočiste.

Združenie sudcov Slovenska nemá väčšinovú podporu sudcov a jeho vplyv zoslabol najmä v súvislosti s jeho neschopnosťou včas a dostatočne sa vyhraniť voči medializovaným podozreniam zo závažnej trestnej činnosti mnohých sudcov, ktorí navyše v prevažnej miere boli jeho členmi. Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu bola počas celej doby svojej existencie terčom útokov zvnútra aj zvonka sudcovského stavu, a veľa sudcov sa preto ani nepokúsilo bližšie jej porozumieť. V tejto krízovej situácii bez hľadania prienikov medzi všetkými  názorovými stranami sudcov, a bez vyselektovania osobností, ktoré preukázali svoju morálnu integritu a sú schopné sudcov zjednocovať, k zásadným zmenám nedôjde. Potom sa sudcovia budú musieť podrobiť opatreniam politikov k vynútenej očiste justície, aby spoločnosti dala to, čo jej právom patrí.

Pre bližšie pochopenie súvislostí z minulosti, dávame do pozornosti vcelku podrobný, faktografický exkurz do našej justičnej histórie, ktorý spracoval študent práva Rastislav Fiťma v nasledovnom blogu:

Sudcom, ktorí sa zatiaľ nechcú záväzne organizovať, ale len sa spolupodieľať alebo podporovať stanoviská alebo postoje, s ktorými sa dokážu stotožniť, ponúkame možnosť  pridať sa do našej neformálnej skupiny. Po názorovej a personálnej obrode Združenia sudcov Slovenska sa postupne môžeme zbližovať a smerovať k opätovnému vytvoreniu skutočného reprezentanta slovenských sudcov so silným morálnym kreditom.

Ak Vás naša ponuka oslovila, napíšte na adresu  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript. .

S úctou

Katarína Javorčíková

Dušan Čimo

hovorcovia ZOJ