Language Switcher

Vyberte váš jazyk

Vážený pán predseda Súdnej rady Slovenskej republiky,

Vážený pán prezident Združenia sudcov Slovenska,

 v roku 2020 sme sa dohodli na platforme okrúhleho stola na hľadanie spoločných názorových  prienikov a postupov vo veciach  týkajúcich sa justície. Vymenili sme si na úrovni súdnej rady, ZSS a ZOJ aj témy, ktorých by sa mohla táto spolupráca týkať. V súvislosti s pandemickou situáciou boli tieto aktivity prerušené. V súčasnosti podľa nášho názoru už nastal čas, kedy by sme mohli v spoločných aktivitách pokračovať.

Na ostatnom stretnutí členov ZOJ dňa 27.5.2022 sme naformulovali témy, ktoré chceme na úrovni ZOJ realizovať alebo podporovať.

Konkrétne:

  • Obnoviť inštitút justičných čakateľov a umožniť, aby si justičný systém sám mohol zaučiť a odborne pripraviť budúcich sudcov. Správnosť tohto inštitútu potvrdzujú aj výsledky výberových konaní na obsadenie voľných miest nových sudcov, v ktorých je dlhodobo neprimerane vysoký počet neúspešných uchádzačov. Z úspešných uchádzačov sú však suverénne najlepší práve vyšší súdni úradníci a asistenti sudcov, ktorí majú prax v justičnom prostredí. Ani oni však nemajú možnosť tak komplexnej praxe na všetky súdne agendy ako ju mali justiční čakatelia v minulosti. Ďalším argumentom je úspešnosť čakateľov prokuratúry v obdobných prokurátorských výberových konaniach.
  • Zasadiť sa o zriadenie Strednej odbornej školy justičného personálu. Takáto škola by mohla výrazne napomôcť príprave odborníkov na tieto pozície v justícii, ktoré sú rozhodujúce pre dobre fungujúci administratívny servis sudcov.
  • Pripraviť  optimálny manuál ako reagovať na útoky sudcov za ich rozhodovaciu činnosť a pokusy vtiahnuť súdnictvo do politiky.
  • Analyzovať a upozorňovať na negatívne dopady masívneho úniku informácií z prebiehajúcich trestných konaní na verejnosť.

Zo strany ZOJ bude vítané, ak k uvedeným témam a aj k iným, ktoré vzídu zo strany súdnej rady alebo ZSS, bude opätovne zorganizovaný okrúhly stôl a budeme v začatej spolupráci pokračovať.

S úctou

 

JUDr. Katarína Javorčíková

JUDr. Dagmar Valocká

hovorkyne ZOJ

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.