Language Switcher

Vyberte váš jazyk

Súdna rada Slovenskej republiky sa na svojom zasadnutí 19. septembra 2024 zaoberala otvoreným listom a reakciami sudcovskej iniciatívy Za otvorenú justíciu (ZOJ)na rôzne justičné témy, ktoré sme súdnej rade doručili so zámerom upozornenia na niektoré udalosti alebo spoločného hľadania riešení legitímnych otázok týkajúcich sa súdnictva.

 ZOJ na jednej strane víta, že je pre súdnu radu naďalej relevantným zdrojom podnetov, ktoré sa dostanú na jej rokovanie. Na druhej strane však s poľutovaním vnímame obsah diskusie, ktorý bol cielene zameraný nielen na obsah prejednávaných podnetov ZOJ, ale  najmä na zneváženie ZOJ a jej činnosti. Diskusia bola plná osobných  invektív najmä voči hovorkyni ZOJ a ďalším osobám podporujúcich ZOJ, ktoré na zasadnutí neboli prítomné a nemohli sa brániť. Súdna rada týmto spôsobom neprípustne vytvára zo ZOJ nepriateľa sudcov, hoci ide o legitímnu sudcovskú platformu, v ktorej sudcovia aktívne pracujú viac ako 15 rokov.

 Takéto správanie, najmä zo strany členov súdnej rady, ktorí sú sudcami, je nielen neslušné, ale aj v rozpore so základnými zásadami etiky sudcu. Navyše, zbytočne vyvoláva aj polarizáciu v sudcovskom stave a vedie k ďalšiemu poklesu už aj tak nízkej dôvery verejnosti v súdnictvo.

 

V Bratislave 3. októbra 2024

tím ZOJ

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.