Language Switcher

Vyberte váš jazyk

| kosice.korzar.sme.sk | Róbert Bejda redaktor, webeditor | 30. sep 2022 |

KOŠICE, BRATISLAVA. Košické súdy ho na tretí pokus poslali za drogy do väzenia na päť rokov, no napokon sa Košičan Róbert Džunko (28) dostal na slobodu skôr.

Prezidentka Zuzana Čaputová vyhovela jeho žiadosti o milosť a mediálne známeho mladíka v piatok popoludní prepustili z väznice na slobodu.

Za mrežami tak od februára 2019 strávil tri roky a sedem mesiacov.

 

Najprv 13 gramov marihuany

Po prvý raz sa mladý Košičan dostal do kontaktu s marihuanou v marci 2016. Policajti u neho našli 13,32 gramu marihuany, čo zodpovedá 26 jednorazovým dávkam.

Okresný súd Košice II mu za priznanie sa k drogovému zločinu vymeral podmienku 30 mesiacov s odkladom na skúšobnú dobu v trvaní troch rokov. Uplynúť mali vo februári 2020.

Skôr, než sa mohol Róbert v skúšobnej dobe osvedčiť, dopustil sa druhého drogového zločinu.

A práve preto, že šlo o rovnaký trestný čin, a existovala obava, že by nasledoval aj tretí, skončil vo väzbe.

Ten druhý skutok sa stal začiatkom februára 2019 v pivárni U legionárov na Štúrovej ulici. Policajti tam vykonávali akciu zameranú na odhaľovanie drogovej činnosti.

Podľa znenia obvinenia mal Róbert pri sebe 7,76 gramu marihuany s obsahom THC vyše 20 percent, čo zodpovedá približne 15 obvykle jednorazovým dávkam.

A tiež 0,47 gramu hašiša s koncentráciou 18,5 percenta, z čoho by sa dali vyrobiť tri jednorazové dávky.

Hrozilo mu 10 až 15 rokov väzenia.

Dostal 12,5 roka

Na prvom pojednávaní v septembri 2020 senát Janky Valachovej uznal Róberta vinným a pre spomínané fakty siahol po treste v sadzbe, v ktorej zvýšil dolnú hranicu.

Dostal 12,5 roka v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Po prepustení na slobodu by ho čakal dvojročný ochranný dohľad. Senát k trestu pridal aj ambulantné protitoxikomanické liečenie.

Ak by vtedy Róbert s obhajcom Ivanom Vankom nepodali odvolanie, mladý Košičan by si odsedel 12,5 roka za druhé a po premene podmienky aj 2,5 roka za predošlé odsúdenie.

Spolu by tak strávil za mrežami 15 rokov.

Nakoniec 5 rokov

Odvolanie však podali a na krajskom súde docielili zrušenie tohto rozsudku.

Senát okrem nariadenia doplnenia dokazovania uviedol, že „prvostupňový súd má zvážiť prípadnú možnosť uloženia miernejšieho trestu".

Róberta ponechal vo väzbe.

Po medializácii jeho prípadu sa témy drakonických trestov pre konzumentov, ktorí majú pri sebe malé množstvo marihuany, ujali politici.

Rozbehli proces zmiernenia Trestného zákona.

Skôr, než sa Národná rada SR dokázala zhodnúť na nejakom kompromise, vyniesol senát sudkyne Valachovej druhý rozsudok.

Vlani v novembri dostal Róbert 10 rokov v najmiernejšom ústave, k tomu už spomínaný ochranný dohľad a liečenie.
Róbert s novým obhajcom Igorom Ribárom sa opäť odvolali a v januári 2022 vyniesol krajský súd tretí rozsudok.
Výrazne nižší trest mal dĺžku piatich rokov, dohľad i liečenie ostali v platnosti.
Do tejto doby sa zarátali aj takmer tri roky, ktoré Košičan strávil vo väzbe.

Uplynula dvojročná lehota

Po právoplatnom skončení prípadu zločinu z februára 2019 by ešte ostávalo doriešiť premenu staršej 2,5-ročnej podmienky.

Ako sme sa na súde dozvedeli, tento bod už nie je aktuálny.

Z paragrafu 50 Trestného zákona totiž vyplýva, že ak súd o osvedčení sa v skúšobnej dobe nerozhodol do dvoch rokov od jej skončenia, hľadí sa na odsúdeného, akoby sa v tej dobe osvedčil.

Platí to aj v tom prípade, ak bol odsúdený počas tých dvoch rokov trestne stíhaný, hoci aj väzobne.

A to je presne Róbertov prípad. Skúšobná doba mu uplynula vo februári 2020 a dva roky od jej skončenia vo februári 2022.

A keďže po celý ten čas bol jeho spis pripojený k tomu aktuálnemu prípadu a ten bez právoplatného rozhodnutia pendloval medzi okresným a krajským súdom, nemohol sudca, ktorý o podmienke rozhodol, overiť osvedčenie sa v skúšobnej dobe.

Preto sa teraz na Róberta hľadí, akoby sa v nej osvedčil.

Teraz je v podmienke

Aktuálne mal teda „živý" iba prípad s päťročným odsúdením.

O podmienečné prepustenie mohol požiadať po uplynutí troch štvrtín trestu, teda po 45 mesiacoch. Tie mali uplynúť v novembri.

Napokon sa verejné zasadnutie, hoci mu už Okresný súd Košice II vytýčil termín, konať nemusí.

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok vyhovela už dávnejšie podanej žiadosti o milosť.

„Odpúšťam odsúdenému Róbertovi Džunkovi nevykonaný zvyšok trestu odňatia slobody pod podmienkou, že odsúdený po dobu 16 mesiacov odo dňa udelenia milosti nespácha úmyselný trestný čin," uviedla prezidentka vo svojom rozhodnutí.

Nebol díler, iba konzument

Prezidentka pri posudzovaní žiadosti o milosť zohľadnila okrem právnych aspektov prípadu najmä skutočnosť, že odsúdený s návykovou látkou neobchodoval.

„Hodnotenie z ústavu na výkon trestu odňatia slobody je kladné a jeho postoj k spáchanej trestnej činnosti je kritický. V minulosti riadne pracoval a jeho posledným zamestnávateľom bol hodnotený kladne," informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Prezidentka sa plne stotožňuje s myšlienkou, že drogovú trestnú činnosť je potrebné primerane postihovať.

No je potrebné rozlišovať medzi dílermi a konzumentmi.

„Vzhľadom na osobu odsúdeného a spoločenskú nebezpečnosť jeho konania možno doposiaľ vykonaný trest odňatia slobody považovať za dostatočný," dodal Strižinec.

Róbert: Vďaka patrí všetkým

Róbert sa túto radostnú správu dozvedel v ústave v Rimavskej Sobote, kde si odpykával trest.

Ako nám počas cesty domov autom telefonicky zopakovala jeho mama Magdaléna a otčim Radovan, 16-mesačný zvyšok trestu sa premenil na podmienečný.

„Som veľmi rád, že som už konečne na slobode a že je to zlé obdobie už za mnou. Vďaka patrí všetkým, čo sa snažia o zmiernenie zbytočne vysokých trestov za konope a ktorí ma po celý čas podporovali," povedal Róbert pre Korzár.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.