Language Switcher

Vyberte váš jazyk

hnonline.sk|Karol Bustin

Antirúškarská sudkyňa sa postavila pred súd po boku s Harabinom. Jej mama bojovala proti jeho praktikám 

* Sudkyňa Eva Bieliková, ktorá pojednávala bez rúška, je disciplinárne obvinená za expresívny telefonát v pojednávacej miestnosti doliehajúci na chodbu súdu. 
* Súčasťou jej podporného tímu na súde bol aj Štefan Harabin.
 * Disciplinárny senát sa musel ohradiť proti Bielikovej a Harabinovmu vystupovaniu.
 
Bolo 25. júna 2021, smrtiace ochorenie covid-19 ešte stále paralyzovalo spoločnosť. Pojednávacia miestnosť číslo 105 na Okresnom súde Bratislava II. a v sudcovskom talári sedí Eva Bieliková. Kontrola z ministerstva spravodlivosti má preveriť, či dodržiava protipandemické opatrenia.
 
Previerka nakoniec nedopadne v prospech sudkyne. 
Po vyše roku od kontroly sa sudkyňa Bieliková aktuálne postavila pred senát Najvyššieho správneho súdu. Disciplinárny návrh na ňu podala ešte bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Podľa neho sa správala v pojednávacej miestnosti nevhodne, porušila zásady sudcovskej etiky a povinnosť, podľa ktorej „sa sudca musí zdržať všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu alebo ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov".
 
 „Vychrtlina z ministerstva, rúška na papuli" 
Úradný záznam, ktorý vyhotovila kontrolórka z ministerského odboru dohľadu nad súdnictvom, odhalil, čo sa v Bielikovej „pojednávačke" údajne odohralo. „Počas toho, ako si právna zástupkyňa žalobkyne a žalovaný pokladali veci na stôl a stoličku, sudkyňa im povedala, že si pokojne môžu dať dole rúška. Obaja tak aj spravili. Rúško nemala ani zapisovateľka, ani samotná sudkyňa. Rúško nemali ani spustené na brade či na krku, jednoducho ho nemali vôbec," znie časť záznamu z doby, keď na koronavírus zomierali na Slovensku desiatky ľudí denne. 
Po pojednávaní sa Bieliková opýtala ministerskej úradníčky, kto je. Tá odvetila, že sa na pojednávaní zúčastnila ako verejnosť. Na otázku, či je z ministerstva, odpovedala kladne. „Sudkyňa sa spýtala, či sme ju prišli skontrolovať za to, že pojednáva bez rúška. Odpovedala som, že som dostala úlohu prešetriť túto skutočnosť," opísala dialóg kontrolórka. 
Tým sa však záležitosť neskončila. Kontrolórka následne odišla a po pár minútach sa vrátila pred súdnu sieň, aby sa zúčastnila na ďalšom pojednávaní Bielikovej. Telefonát sudkyne z pojednávacej miestnosti doliehal razantne až na chodbu. Bieliková mala v telefonáte „s Daliborkom" označiť kontrolórku za „vychrtlinu z ministerstva".
 „Prezentovala tiež postoj, že ona ani účastníci konania nemajú mať čo na papuli rúška," opisoval ďalší obsah pred disciplinárnym senátom zástupca ministerstva. Bielikovej rozhovor prenikajúci cez dvere až na chodbu súdu vraj počuli aj podpredsedníčka súdu a riaditeľka súdnej správy. Bieliková mala v telefonáte používať neštandardné a expresívne vyjadrovacie prostriedky. Ministerku údajne vykreslila v nie pozitívnom svetle a osobu poverenú riadením súdu mala nazvať dehonestujúcim výrazom. Posmešne sa podľa úradného záznamu mala vyjadrovať aj k téme povinného očkovania sudcov.
 
Kričala na sudcu 
Pred disciplinárnym senátom Eva Bieliková vinu poprela. Tvrdila, že to, čo je uvedené v zázname, nie je pravda a hanlivo sa nevyjadrovala. „Celé toto konanie je vykonštruované," vyhlásila. Mala vraj dopredu vedieť, že bude vykonávaná kontrola. A aj to, či bola kontrolórka na pojednávaní ako verejnosť, alebo ako zamestnankyňa ministerstva. Na otázku člena senátu, sudcu Michala Novotného, či zamestnanec ministerstva nemôže byť verejnosťou a poznatky, ktoré získa ako verejnosť využiť úradne, priznala: „Môže byť verejnosťou." Následne Bieliková začala zvyšovať hlas. „Prosím vás, nekričte na mňa, ja na vás nekričím," vyzval ju sudca. Bieliková súd presviedčala, že nie je možné, aby kontrolórka zachytila jej telefonát, znejúci na chodbu, bežným spôsobom, teda tak, ako bol zaznamenaný v úradnom dokumente. „Máte preukázané, že tam prišlo k nezákonnému odposluchu?" opýtal sa jej člen senátu. „Nemám to preukázané," odpovedala. V ďalšom vyjadrení na adresu kontrolórky si sudkyňa Bieliková zašpekulovala: „Dovolím sa opýtať, či náhodou nepracuje pre nejaké spravodajské služby." 
 
Zasahoval do pojednávania 
Sudcovská rada Okresného súdu Bratislava II. už predtým skonštatovala, že Bieliková porušila zásady sudcovskej etiky. Pred radou vtedy priznala, že telefonát mohol prebiehať tak, ako je uvedené v úradnom zázname. Na disciplinárny súd prišiel Evu Bielikovú podporiť aj bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin. So sudkyňou družne postával a komunikoval pred začiatkom pojednávania aj počas prestávok. Zasahovať začal aj do priebehu procesu. „Upozorňujem vás, že ak nebudete dodržiavať vážnosť a dôstojnosť tohto ústneho pojednávania, môžem vám dať jednak pokutu a jednak vás vykázať z pojednávacej miestnosti," povedala mu predsedníčka senátu Zdenka Reisenauerová. Harabin sa jej senátu vyhrážal väzením už pri verdikte pre sudcu Miľana.
 
 Jej mama bojovala proti Harabinovi 
Harabinovo spojenectvo so sudkyňou Evou Bielikovou je obzvlášť paradoxné. Bielikovej mama, bývalá sudkyňa Najvyššieho súdu Eva Hudobová, bola veľkou bojovníčkou proti Harabinovým praktikám, ktoré mal používať ako predseda Najvyššieho súdu. Hudobová ako vtedajšia podpredsedníčka sudcovskej rady súdu poukazovala z prvej línie na jeho údajnú svojvôľu. „Podali sme na neho trestné oznámenie, dodnes neviem ako dopadlo. Zdokladovali sme všetko, ako robí výberové konania v rozpore so zákonom, ako prekladá z pomsty ľudí z kolégia do kolégia, napríklad Juraja Majchráka z trestného do správneho kolégia. Sám sebe dal odmenu milión korún. Buzeroval nás na každom mieste, nemali sme prácu doma, nemali sme odmeny. Stálo ma to nervy, zdravie. Je to jeden bezcharakterný, pomstychtivý človek. A keď som ho videla posledne na správnom súde, hovorím si, je asi stále nedotknuteľný," povedala HN Eva Hudobová. 
 
Proces bude pokračovať po Novom roku, keď súd vypočuje ďalších svedkov.  

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.