Language Switcher

Vyberte váš jazyk

 

Michal Katuška
redaktor SME

BRATISLAVA. Súdy vstupujú do novej éry. Od 1. júna začína platiť najväčšia reforma justície od roku 1996, keď krajinu viedol ešte premiérVladimír Mečiar z HZDS.

Zaniká osemnásť okresných súdov, vznikajú správne súdy, v Bratislave a Košiciach vzniknú mestské súdy a všetci sudcovia sa budú povinne špecializovať na konkrétnu právnu agendu.

Výsledkom nemá byť len zrýchlenie súdnych konaní. Ubudnúť by malo aj situácií, keď súdy rozhodnú v podobnej veci výrazne odlišne.

"Kvalitu zabezpečí cievar, srdciar, traumatológ, urológ, teda špecialista, nie všeobecný lekár," pripodobňujú analytici ministerstva spravodlivosti, ako má reforma súdov pomôcť skvalitniť rozsudky.

Denník SME pripravil odpovede na najpodstatnejšie otázky, ktoré zo zavedenia reformy známej ako súdna mapa vyplývajú.

1. Prečo štát vôbec pristúpil k reforme súdov?

"Omeškaná spravodlivosť nie je spravodlivosť," odkazuje ministerstvo na kľúčový problém slovenského súdnictva. Súdy rozhodujú príliš dlho.

Len tretinu všetkých prípadov dokážu súdy prvého stupňa - väčšinou okresné súdy - vyriešiť aspoň do dvoch rokov a jeden prípad riešia priemerne 923 dní.

Mnohé prípady aj potom na ďalšie mesiace až roky prechádzajú na súdy vyššej inštancie.

Systém totiž doteraz dával dôraz skôr na to, aby ľudia aj v menších mestách mali na súd blízko, a tak sa aj na malých súdoch sudcovia venovali celej širokej agende - od trestnej po rodinné veci.

Ministerstvo však tvrdí, že podstatou spravodlivosti nie je to, aby ľudia cestovali za súdmi čo najmenej, ale aby šetrili svoj čas tým, že súdy rozhodnú čo najrýchlejšie a najkvalitnejšie.

Najpodstatnejšie už preto nebude to, aby v každom meste riešil každý súd všetko. Aj súdy sa budú špecializovať.

Teoreticky by tak aj zložitejšie prípady mali súdy rozhodovať kvalitnejšie a rýchlejšie, keďže budú špecialisti na jednu zo štyroch agend - rodinnú, civilnú, trestnú a obchodnú.

2. Ako sa mení rozloženie okresných súdov po Slovensku?

Zmenšuje sa počet okresných súdov z doterajších 54 na 36. V mnohých okresoch, kde súdy zaniknú, zostávajú ich detašované pracoviská, nie však všade.

Napríklad v Trenčianskom kraji bolo doteraz šesť okresných súdov - v Trenčíne, Prievidzi, Novom Meste nad Váhom, Bánovciach nad Bebravou, Partizánskom a Považskej Bystrici.

Po novom budú existovať už len okresný súd v Trenčíne a Prievidzi, ktoré budú zastrešovať aj územia zrušených súdov. V Považskej Bystrici a Novom Meste vznikne pracovisko pre súd v Trenčíne, v Bánovciach a Partizánskom zas vznikne pracovisko pre súd v Prievidzi.

Sudcovia zo zrušených súdov sa presunú do Trenčína alebo do Prievidze, kde ich tak bude viac a budú sa špecializovať.

Podobne sa mení rozmiestnenie súdov po celom Slovensku (podrobnosti v infografike).

3. Čo bude s okresnými súdmi v Košiciach a Bratislave?

V Košiciach už nebudú fungovať tri okresné súdy Košice I, Košice II a Košice-okolie. Vznikne jediný Mestský súd Košice, ktorý preberie ich agendu. Hlavným sídlom súdu bude doterajší Okresný súd Košice I.

V Bratislave vzniknú štyri mestské súdy, z ktorých každý sa bude venovať výlučne jednej právnej agende pre celú oblasť hlavného mesta:

  • Mestský súd Bratislava I (bývalý Okresný súd Bratislava I) - trestnoprávna agenda
  • Mestský súd Bratislava II (bývalý Okresný súd Bratislava II) - rodinná agenda
  • Mestský súd Bratislava III (bývalý Okresný súd Bratislava III) - obchodná agenda
  • Mestský súd Bratislava IV (bývalý Okresný súd Bratislava IV) - občianska agenda

Okresný súd Bratislava V sa zlúči s mestským súdom Bratislava IV.

Podľa ministerstva spravodlivosti sa tak vytvoria rovné podmienky pre Bratislavčanov.

"Skoncuje sa tak s absurdnými situáciami, keď obyvatelia napríklad na pravej a ľavej strane Šancovej ulice čakajú na rozhodnutie v rovnakej agende rôzny čas len preto, že z jednej strany ulice patria pod Okresný súd Bratislava I a z druhého konca sú už pod Okresným súdom Bratislava III," vysvetľuje ministerstvo.

Hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak upozorňuje, aby sa ľudia už neriadili tým, ktorý je ich súd podľa trvalého pobytu. "Civilné veci už darmo budú nosiť do Justičného paláca, keď tam budú vybaviť trestnoprávnu agendu," hovorí.

4. Mení sa niečo vo fungovaní krajských súdov, keďže ani jeden z nich nezaniká?

Áno. Hoci ministerstvo pôvodne chcelo znížiť aj počet krajských súdov z ôsmich na tri, napokon zostávajú v pôvodnom počte v každom krajskom meste.

Kým v občianskoprávnej a trestnej oblasti budú fungovať tak ako doteraz, k zmene dochádza v rodinnom a obchodnom práve, na ktoré sa budú špecializovať.

Obchodnoprávna agenda:

Krajský súd Bratislava bude slúžiť ako odvolací súd pre obchodnú agendu pre prípady zo všetkých okresných súdov z Nitrianskeho a Trnavského kraja.

Podobne bude Krajský súd v Banskej Bystrici riešiť obchodnú agendu aj v rámci obvodu trenčianskeho a žilinského krajského súdu. Košický krajský súd bude príslušný aj pre geografickú oblasť, ktorú doteraz obsluhoval prešovský krajský súd.

Rodinná agenda:

Na Krajský súd v Trnave sa v oblasti rodinného práva budú odvolávať z okresných súdov v Bratislave a Nitry. Z Banskobystrického a Trenčianskeho kraja bude rovnakú úlohu plniť Krajský súd Žilina a ľudia z Košického kraja sa budú obracať na Krajský súd v Prešove.

5. Kam sa obrátiť so žalobou na Sociálnu poisťovňu či inú štátnu inštitúciu?

Agendu sporov občanov so štátom preberajú nové správne súdy. Zriadené budú v troch mestách - v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach.

Pod správny súd v Bratislave budú spadať okrem Bratislavského kraja aj Nitriansky a Trnavský kraj.

Banskobystrický správny súd bude obsluhovať okrem Banskobystrického kraja aj región Trenčianskeho a Žilinského kraja.

Správny súd v Košiciach zastrešuje prípady z Košického a Prešovského kraja.

6. Ako budú fungovať súdy z 31. mája na 1. júna?

Ľudia pocítia pri prechode zo starého na nový systém súdnictva zo stredy na štvrtok aj obmedzenia. Podateľne na okresných súdoch budú v stredu fungovať kratšie, väčšinou len do 12. hodiny.

"Zamestnanci budú mať od 14. hodiny obmedzený prístup do elektronického systému, vtedy však už zvyčajne chodia domov," hovorí za Okresný súd v Nitre hovorkyňa Lena Kiradžiev.

Zatiaľ však nezaznamenali žiadne problémy. "Ak nejaké nastanú, budeme to vedieť až v novom režime po niekoľkých týždňoch," predpokladá. V Bratislave bude podateľňa okresných súdov otvorená len do 11. hodiny.

7. Čo bude s prípadmi, ktoré už na súdoch sú?

Tam, kde to bude možné, by staré prípady mali byť dokončené v doterajšom sídle súdu, netýka sa to však všetkých konaní. Staré prípady sú tie, ktoré boli podané do 31. mája vrátane tých, kde súdy ešte žiadny iný úkon neurobili.

Napríklad v Nitrianskom kraji sa ruší okresný súd v Topoľčanoch, kde bude po novom už len pracovisko okresného súdu v Nitre.

Napriek tomu sa trestné veci, ktoré budú do 31. mája pridelené tamojším sudcom, v Topoľčanoch aj dokončia.

Odlišná situácia nastane v Bratislave. Doterajšie prípady si príslušní sudcovia vezmú so sebou na nové pracovisko niektorého z mestských súdov v Bratislave podľa agendy.

Ak napríklad chodili doteraz riešiť rodinné veci do Justičného paláca do centra mesta, po novom by malo ich konanie pokračovať v sídle Mestského súdu Bratislava II v mestskej časti Ružinov.

Staré prípady sa dokončia na novom mieste aj v prípadoch sporov so štátom, teda z oblasti správneho práva. Všetky prechádzajú pod novovzniknuté správne súdy.

Odvolacie konania v obchodnoprávnej a rodinnoprávnej agende, ktoré nebudú rozhodnuté do 31. mája, sa však dokončia na doterajších krajských súdoch.

8. Čo má človek robiť, ak v jeho okrese zrušili súd?

V budovách zrušených súdov budú naďalej fungovať súdne pracoviská. Bude v nich aj podateľňa, takže ľudia nebudú musieť z dôvodu podania cestovať do sídla najbližšieho súdu.

Na pracoviskách súdov budú tiež naďalej fungovať informačné centrá, kde sa bude dať nahliadať do spisov.

Samotné súdne konania budú môcť byť naďalej aj na takomto pracovisku súdu, nie je to však plošne platné pravidlo. Aj preto by mali účastníci konaní pozorne čítať predvolania na súd, kam sa majú dostaviť.

V predvolaní totiž môže byť v hlavičke názov okresného súdu, ale pojednávanie sa môže konať na adrese pracoviska súdu, nie jeho sídla.

9. Bude treba dochádzať na pojednávania desiatky až stovky kilometrov?

Na pojednávania okresných súdov niektorí ľudia budú musieť vycestovať. Bude to závisieť aj od toho, ktorému sudcovi v okrese bude prípad náhodným výberom pridelený.

Môže sa stať, že ľudia zo Zlatých Moraviec budú cestovať do Topoľčian, účastníci konania v Trnave do Piešťan.

Iná situácia platí špeciálne pre odvolania v rodinnoprávnej agende na krajský súd. V takom prípade budú napríklad sudcovia Krajského súdu v Žiline cestovať za účastníkmi konania z Trenčína do pojednávacej miestnosti trenčianskeho krajského súdu.

Rovnako správne súdy budú umožňovať, aby sa ľudia mohli na súdoch zúčastniť prostredníctvom videokonferencie.

10. Ako bude fungovať pojednávanie cez internet?

Ak nebude fyzická účasť na pojednávaní nevyhnutná, súdy by mali umožniť účasť na súdnych procesoch cez internet, a to nielen v trestných veciach ako doteraz.

Pripojiť sa na pojednávanie bude možné aj z domu. Pre ľudí, ktorí nemajú zručnosti, aby sa vedeli takto pripojiť, by mali mať súdy vyčlenenú miestnosť, kde takéto spojenie zariadi súd.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.