Language Switcher

Vyberte váš jazyk

dennikn.sk | 16. apríla 2024 17:39

Súdna rada odvolala Jána Mazáka z funkcie predsedu, naďalej však ostáva jej členom. Za návrh hlasovalo potrebných desať členov. Mazák v reakcii vyhlásil, že rozhodnutie rešpektuje, no nazdáva sa, že zasiahlo do jeho základných práv, a preto sa obráti na Ústavný súd.

Chce, aby súd preskúmal ústavnosť celého procesu odvolávania, ako aj jeho dôvody. Je presvedčený, že dôvody, pre ktoré ho odvolali, nie sú „v žiadnom prípade opakovaným porušením ústavných a zákonných práv predsedu súdnej rady“.

Za odvolanie Mazáka hlasovali sudkyne Marcela Kosová, Dana Jelinkova Dudzíková, Ayše Pružinec Eren, sudcovia Peter Šamko, Ľuboš Kunay, Peter Farkaš a Marián Fečík. Pridali sa aj členovia nominovaní vládou Martin Bezák, Ľudmila Joanidesová a Magdaléna Hromcová.

Navrhovatelia Mazákovi vyčítali, že neoprávnene „zbieral informácie na sudcov“. Sudkyňa Marcela Kosová konštatovala, že tieto zistenia sú „ohrozením právneho štátu a nie zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry“.

Pripomenula, že Mazák je predsedom ústavného orgánu sudcovskej legitimity, ktorý má „neuveriteľné právomoci“ vo vzťahu k sudcom.

Mazáka zvolili do súdnej rady poslanci v roku 2020 na návrh SaS. Národná rada ho môže aj odvolať. Predseda vlády Robert Fico (Smer) minulý týždeň už odkázal, hoci v inej súvislosti, že dúfa, že parlament „čoskoro rozhodne o jeho osude“.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.