Language Switcher

Vyberte váš jazyk

Peter Kováč
Redaktor
 
Článok bol prevzatý zo sme.sk
 
Kontroverzná novela Trestného poriadku zabrzdila ďalší súdny proces, vôbec prvý raz zrejme definitívne. Stopku dostala rozpojednávaná kauza sudkýň Jarmily Urbancovej a Otílie Dolákovej, ktoré boli až dosiaľ obžalované z ohýbania práva.
Proces s nimi sa začal ešte v septembri minulého roka, avšak Súdna rada na základe novely spätne rozhodovala o tom, či udelí súhlas na stíhanie dvojice za tento trestný čin. Na neverejnom zasadnutí v utorok sa napokon jednomyseľne zhodla na tom, že súhlas neudelí.

Podľa informácií SME dopadlo hlasovanie rady v pomere 14 k 0. Na hlasovaní neboli prítomní členovia rady Ján Gandžala a Ľuboš Kunay.

Odlišné stanoviská avizovali členky rady Lucia Berdisová a Dana Jelinková Dudzíková, hoci obe hlasovali rovnako ako zvyšok rady.

Stopka nadobro

Ide o jeden z najzávažnejších dopadov na rozbehnuté kauzy, ktoré vyvolala kontroverzná novela Trestného poriadku. Ostatné kauzy, ako napríklad proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, zatiaľ dostali "len" dočasnú stopku. Stíhanie je prerušené, keďže zatiaľ ešte Ústavný súd nepovedal, či napadnutú novelu trestných kódexov odobrí alebo ju označí za protiústavnú.

Situácia Urbancovej a Dolákovej je však iná. Nesúhlas Súdnej rady s ich stíhaním za ohýbanie práva už nebude možné zobrať späť, a to ani v prípade, ak by Ústavný súd celú novelu zrušil.

Bývalá podpredsedníčka Najvyššieho súdu Urbancová a stále aktívna bratislavská sudkyňa Doláková si podali žiadosť o spätné odsúhlasenie stíhania Súdnou radou len nedávno, a to práve na základe vládnej novely.

Zmena, ktorú pri tomto kroku využili, sa do novely dostala na poslednú chvíľu, cez pozmeňovací návrh poslanca Smeru Tibora Gašpara.

Úprava hovorí o tom, že pri sudcoch stíhaných za ohýbanie práva je potrebný súhlas Súdnej rady do 60 dní od doručenia obvinenia. Tento mechanizmus nie je úplne nový, keďže existoval aj v minulosti, hoci s lehotou 30 dní.

Novinkou je, že novela "darovala" 60-dňovú lehotu nanovo aj sudcom, ktorí už stáli pred súdom. Denník SME na túto možnosť upozornil ešte vo februári predtým, ako novela nadobudla účinnosť.

V tom čase právni zástupcovia Urbancovej a Dolákovej hovorili o tom, že túto možnosť zvážia, no vopred s ňou nerátajú.

Dôvody nepovedali

Súdna rada o dôvodoch odmietnutia súhlasu na stíhanie bližšie neinformovala. Jej predsedníčka Marcela Kosová v stanovisku odkázala len na pasáž zákona, ktorý tento postup upravuje.

"O akomkoľvek prípadnom rozhodnutí súdnej rady podľa zákona o Súdnej rade bude komunikované novinárom a verejnosti vždy až po tom, ako bude toto doručené sudcovi, obhajcovi a prokurátorovi," dodala Kosová v stanovisku.

Bližšie sa vyjadriť nevedel ani dozorový prokurátor sudcovských káuz Búrka a Víchrica Ján Hrivnák. V utorok sa síce neverejného zasadnutia rady zúčastnil, avšak rada ho o výslednom stanovisku zatiaľ oficiálne neinformovala.

Nesúhlas Súdnej rady so stíhaním sudkýň znamená, že sudca Ján Giertli zo špecializovaného súdu zrejme bude musieť zastaviť stíhanie dvojice za ohýbanie práva. To by sa teoreticky ešte mohlo zmeniť na disciplinárne stíhanie Dolákovej, pri takom postupe však zatiaľ nie je zrejmé, či by skutok ešte nebol premlčaný.

Pri Urbancovej je takéto disciplinárne stíhanie vylúčené, keďže je už na dôchodku, a teda aktívnou sudkyňou už nie je.

Urbancová je však okrem ohýbania práva obžalovaná aj z korupcie, za čo ju môžu súdiť aj naďalej.

Obžaloba v kauze hovorí o tom, ako sa Urbancová za úplatky cez bratislavského sudcu Vladimíra Sklenku snažila vybaviť vybrané rozhodnutia, na ktorých jej záležalo. Sklenka je dnes kľúčový svedok v sudcovských kauzách a priznáva, ako bol v minulosti spojkou mafiánskeho podnikateľa Mariana Kočnera na súdoch.

Urbancová, ale aj Doláková, rozhodujúca v jednej z "objednaných" káuz, svoju vinu odmietajú. Urbancová priznala len to, že jej Sklenka pomohol s vypracovaním rozsudku, branie úplatkov poprela.

Za ohýbanie práva dvojici až dosiaľ hrozili osemročné tresty.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.