Language Switcher

Vyberte váš jazyk

komentare.sme.sk | Zuzana Kovačič Hanzelová

Súhrn týždňa Zuzany Kovačič Hanzelovej.

Tak sme sa tento týždeň dozvedeli niekoľko pomerne absurdných vecí - najprv Ľuboš Blaha nazval na mítingu Daniela Bombica alternatívnym novinárom a hrdinom, ktorého treba chrániť. Potom sme si vypočuli, že máme strach z existencie iného názoru a vypnutie youtube kanálu Bombica je korporátny fašizmus zahraničných oligarchov.

Minister obrany Robert Kaliňák správne pripomenul, že v streame s Danielom Bombicom bol hneď niekoľkokrát. No už mylne na tlačovej konferencii tvrdil, že extrémista mal vulgárne a neonacistické prejavy niekedy dávno v minulosti. Akoby nás chcel presvedčiť, že išlo o dávnu mladícku nerozvážnosť a dnes je z neho uvedomelý slušný muž. Ale tomu nemôže uveriť nikto, ani minister Kaliňák.

Dovoľte mi teda pre Roberta Kaliňáka, ale aj pre ostatných krátko zhrnúť moju vlastnú skúsenosť s týmto nebezpečným a nenávistným človekom.

Rozpoviem vám dnes príbeh. Podrobnejšie ako kedykoľvek predtým, pretože cítim, že nám pri téme nenávistných komentárov a vyhrážania sa chýba širší kontext. Obzvlášť preto, že hneď po atentáte na premiéra Fica polícia na pokyn ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka začala stíhať ľudí za komentáre schvaľovania atentátu a jedného muža, ktorý vykrikoval pred nemocnicou. Neuveriteľne rýchlo ho odsúdili v superrýchlom konaní na tri mesiace (!) väzenia. Výrokmi dnešnej koalície: to sa odrazu tak boja existencie iného názoru? Asi táto argumentácia úplne nesedí, však? Pretože nenávisť, vyhrážky a hejt, to nie je názor.

Súbežne s hlásaním absolútnej slobody slova obhajujú trestne stíhaného extrémistu. Ruka v ruke s tým chcú chrániť politici sami seba a zákonom si schváliť právo na odpoveď, keď médiá napíšu niečo, s čím nesúhlasia. Aké sú teda mantinely absolútnej slobody slova a pre koho teda platí? Bombic sa môže vyhrážať fyzickým násilím štátnym úradníčkam a je hrdina, no noviny nemôžu písať kritické články o kauzách a problémoch štátu, lebo šíria nenávisť? Ako dlho sa dá ešte žiť v tejto kognitívnej disonancii? Ako sa to celé začalo v decembri 2021

Poďme na začiatok tohto príbehu. V decembri 2021 ma šokovali čudné nenávistné emaily, ktoré mi začali chodiť. Anonymovia mi začali písať, že som neplodná štetka a rôzne iné nevyberané veci. S ničím podobným som sa predtým nestretla a jeden z anonymov mi poslal aj pôvodcu tejto informácie - vtedy ešte málo známy Daniel Bombic nahral video a uverejnil ho na portáli Vimo, vlastnenom prívržencami strany Republika Kulturblogom. Vo videu mimoriadne nevyberaným, agresívnym a vulgárnym spôsobom Daniel Bombic rozprával, že som liberálka, ktorá bola na troch interrupciách a preto je teraz neplodná. Vraj môj manžel je homosexuál a ja som štetka, a preto nám manželstvo funguje. A potom ešte opakoval obligátne taľafatky o tom, že ma platí Soros, Amerika a rôzne iné štandardné bláboly. Level tohto hejtu bol pre mňa nový, človeka s pseudonymom Danny Kollár som v živote nezaregistrovala a netušila som o jeho existencii, a tak som poslala video právnikovi. Rozhodli sme sa podať na súd predbežné opatrenie na stiahnutie videa a podali sme aj trestné oznámenie za ohováranie.

Keď už sme ho písali, zhrnuli sme to policajtom rovno celé. Dovoľte mi krátky súhrn. Počas pandémie, keď boli reštaurácie z rozhodnutia vlády zatvorené, bola v Trnave prevádzka burgrárne, ktorá všetky nariadenia ignorovala. Dve hygieničky dostali za úlohu skontrolovať túto nemilú situáciu. Zatiaľ čo ich majiteľ streamoval na svojich sociálnych sieťach, Daniel Bombic nelenil, zverejnil fotky oboch, ich adresu aj email. Jeden rovno aj sám poslal, jeho znenie pripájam:

Druhej hygieničke nezostal tiež nič dlžný - na ďalší deň zverejnil jej adresu, telefónne číslo, fotku domu a k celému postu dopísal, že jej druhé zamestnanie okrem hygieničky je prostitúcia.

V decembri 2021 zverejnil aj číslo lekára Sabaku a tvrdil, že v skutočnosti infektológ na oddelení, kde pracuje, zabíja ľudí kyslíkom. Petrovi Sabakovi potom aj počas náročných covidových služieb vyvolávali a písali jeho poblúznení fanúšikovia a nadávali mu do vrahov.

A ak je toto ministrovi Kaliňákovi málo, možno bude ako bývalý šéf rezortu vnútra citlivejšie vnímať zverejnenie údajov o policajtoch, ktorí počas výkonu služby zasahovali v obchode. Aj z nich Bombic urobil terče.

Žiadna mladícka minulosť, ale dennodenná šikana

Ale poďme aj do nedávnej minulosti. December 2023. Študent práva Marek Janiga sa slušne ozval a podpísal list dekanovi Burdovi. Od Bombica si vyslúžil rovno vyhrážku smrťou.

V roku 2022 si v instastorkách vyspevoval Rež a rúbaj do krve. Alebo si spomeňme, ako pred rokom a pol hovoril o dnes už nebohom profesorovi Krčmérym. Nazval ho „Tá odporná hnusná upotená tlstá škaredá sviňa Krčméry.“ A v deň, keď zomrel, napísal: „Smaž sa, kolaborant covidovej genocídy národa, spoluvykonávateľ Kalergiho plánu, chápadlo Rockefellera a Sorosa.“

Sudkyňa to nazvala jasne – hate speech

Do trestného oznámenia sme pridali ešte jeho odkazovanie na nacistickú ideológiu a že toho nebolo málo. Polícia neskôr zaistila aj Bombicove hajlovačky a vykrikovanie nemeckých nacistických hesiel.

Ťažko uveriť slovám ministra Kaliňáka, že sú to nejaké dávne výroky – o popieraní holokaustu a rečiach o nahradení bielej rasy a ochrane bielych detí rozpráva Bombic dodnes takmer na dennej báze. Absolútne najčerstvejší post je rovno Adolf Hitler, ktorého zdieľal tento víkend.

No vráťme sa k mojim trestným oznámeniam a predbežnému opatreniu. Súd v Kežmarku bol pomerne rýchly. Sudkyňa sa na prípad pozrela a veľmi rýchlo rozhodla o stiahnutí videa. V odôvodnení napísala, že nie som povinná ani ako verejne činná osoba znášať takto závažný zásah do mojej cti, že Daniel Bombic je preukázateľne „prívržencom extrémistických skupín a šíri konšpiračné teórie“ a že takéto konanie je nebezpečné. Preskočme ešte pasáž, že páni z Kulturblogu sa proti rozhodnutiu odvolali a od prešovského súdu žiadali prístup do celej mojej zdravotnej karty. Aj odvolanie sme vyhrali. Súd teda dvakrát skonštatoval, že nenávisť Daniela Bombica nie je názor, ako si to mýli minister Kaliňák aj mnohí koaliční politici. V rozhodnutí súdu ho nazvali hate speech.

Minister Kaliňák zároveň chystá nové zmeny pre menej pohodlných hejterov. Zaviesť chce pokuty za hrubé slová, pritom sám obhajuje jedného z najvulgárnejších ľudí vo verejnom priestore. Za všetko už dva známe príklady.

 

Polícia vás pred takýmto levelom nenávisti neochráni

Nekonečný príbeh sa začal až na polícii. Trestné oznámenie dostal na stôl policajt D. Poviem to mierne: známky sympatií javil skôr k páchateľovi. Po podaní nášho rozsiahleho trestného oznámenia mi poslal niekoľko otázok. Sústredil sa len na dve veci: či mi bola spôsobená nejaká ujma a či ma buď vyhodili z práce, alebo sa so mnou rozviedol môj muž. V opačnom prípade sa vyšetrovateľovi zdalo, že k žiadnej ujme ani škode neprišlo, takže je všetko v poriadku.

Vyšetrovateľovi sme postupne dopĺňali všetky vyhrážky, ktoré boli s týmito postmi Bombica spojené. Keď zistil, že jeho video museli stiahnuť, sa jeho útoky začali stupňovať. Vyvrcholilo to tým, že z rozhodnutia súdu mu páni napojení na stranu Republika posunuli moje osobné údaje a on ich zverejnil. S celou mojou adresou. Aj to sme dodali vyšetrovateľovi, ktorý nič z tohto nepovažoval za podstatné. Zverejnenie adresy posunul na vedľajší okrsok, aby s tým nemal žiadnu prácu. To našťastie dostal na stôl normálny policajt a za niekoľko týždňov bol v tomto prípade Daniel Bombic obvinený a jeden z jeho zatykačov sa týka práve aj zverejnenia mojej adresy.

A tak sme pokračovali v ságe s prvým vyšetrovateľom pánom D. Nekomunikoval, neodpovedal. Podávali sme sťažnosti, nič. Popritom, hoci mal priamy kontakt na môjho advokáta, obchádzal ho a posielal mi poštu priamo na adresu, na ktorej vedel, že nebývam. Na obálke zároveň preškrtol štandardných 18 dní na prevzatie zásielky, a namiesto toho rukou dopísal tri dni. Toto sa zopakovalo dvakrát, nevedno prečo.

Po roku od podania trestného oznámenia prišiel výsledok šetrenia pána D. Advokát mi ju poslal s komentárom „Toto je bizár. Podáme sťažnosť.“ Vyšetrovateľ totiž nevidel dôvod na začatie trestného stíhania voči Danielovi Bombicovi a bizarné bolo práve jeho odôvodnenie. Pán D. sa odvolával podobne ako dnes vládni politici na slobodu prejavu zakotvenú v Ústave. Zároveň vyslovil názor, že treba rozlišovať, či šlo o tvrdenie faktu, alebo vyjadrenie názoru. A podľa vyšetrovateľa Daniel Bombic vyslovil názor, že som bola na troch potratoch. A keďže som známa, musím rátať s tým, že ľudia ako ja pútajú záujem verejnosti aj o súkromných veciach. Navyše, moja reputácia ohrozená podľa vyšetrovateľa nebola, pretože z práce ma nevyhodili a muž sa so mnou nerozviedol.
Perla prišla až na záver jeho rozhodnutia, kde pri internetovom nenávistnom trestnom čine argumentoval vyšetrovateľ rozhodnutím z roku 1982. Podľa neho musí páchateľ aj vedieť, že hovorí klamstvo, a vyzerá, že Daniel Bombic naozaj verí, že na troch potratoch som bola a že som neplodná. A teda to šíri vlastne, chudák, neúmyselne a nevedome. Toto všetko odobril aj prokurátor.

Nenávisť a vyhrážky nie sú iný názor

Ak ste sa dočítali až sem, ďakujem vám. Chápem, že to nie je záživné čítanie, ale je dôležité. Kým sme totiž my bojovali s políciou a zjavne bizarnými argumentmi vyšetrovateľa a prokurátora, Danielovi Bombicovi stúpal počet sledovateľov. A ak sme začínali na trinástich tisícoch, dnes ich má na telegrame 60-tisíc a na jeho streamoch sa pravidelne striedali vládni politici: premiér Robert Fico, Ľuboš Blaha, Tibor Gašpar, Robert a Erik Kaliňákovci, Ján Mažgút, Andrej Danko, poslanec Rudolf Huliak či dokonca minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Títo všetci s ním streamovali po tom, čo naňho NAKA vydala niekoľko zatykačov a bolo jasné, že nejde o žiadneho bezproblémového občana. To všetko počas toho, ako porušoval pravidlá Youtube, ktorý to až po urgenciách skutočne preveril a došiel na to, čo sme vedeli už dávno. Že nenávisť, vyhrážanie sa a popieranie holokaustu nie sú názor.

Trvalo nám rok aj pol dostať do ruky obvinenie Daniela Bombica, už po druhom mojom trestnom oznámení. Podali sme totiž žiadosť podľa slávneho paragrafu 363, ktorým preskúmali zákonnosť postupu. Je to zázrak, ale až ten naozaj zafungoval. Dňa 6. marca 2023 nám vyhovela na pokyn Maroša Žilinku krajská prokurátorka a nariadila Daniela Bombica obviniť. Vysvetlila pánovi D., že stačí, že ma takéto ohováranie ohrozí a nemusí byť spôsobená ujma. A že som určite povinná znášať verejnú kritiku, ale toto nie je kritika. Sú to obyčajné nenávistné lži. Denník SME za právnikov zaplatil veľmi veľa peňazí. Brániť sa totiž proti takémuto levelu nenávisti vôbec nie je na Slovensku lacná záležitosť, a ešte stále sme len na začiatku. Krátka citácia prokurátorky:

Roky klame, že som neplodná. Čakáme pritom dieťa

Najironickejšia časť tohto celého je, že mi za pravdu dal nielen súd. Bombic však tretí rok šíri takmer na dennej báze, že som neplodná. Autorka tohto newslettera je so svojím manželom Michalom Kovačičom šťastne tehotná a v očakávaní. Toľko k zaručeným pravdám, ktoré šíri tento človek.

A opäť sa útoky Daniela Bombica po celý ten čas len stupňovali - spomínal ma v každom treťom príspevku, v takmer každom svojom videu. Stále opakoval rovnaké veci, niekedy ešte pridal iné vymyslené klamstvá. Medzitým mi chodili od neho aj jeho fanúšikov ďalšie a ďalšie vyhrážky obesením, Norimbergom 2.0, ublížením celej mojej rodine.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyvrcholilo to zverejnením môjho telefónneho čísla. Sem-tam zverejnil aj moju fotku, ktorú mu poslali fanúšikovia, ako niekde sedím v podniku. Zrejme aby ma zastrašil. Začal mi písať esemesky, ozval sa mi cez whatsapp, až kým som ho nezablokovala. Toto všetko považuje minister obrany Kaliňák za „iný názor“.

Keby toto všetko nestačilo, presuňme sa do súčasnosti. Rok 2024. Daniel Bombic ma spomína aj v tieto dni. Odkedy môj manžel rieši spor o hodnoty a slobodu v televízii Markíza, roztočila sa ďalšia jeho špirála nenávisti na moju osobu. Denne mi venoval niekoľko príspevkov, kde navrhoval, aby sme sa živili prostitúciou, aby som založila Only fans. Publikoval našu fotomontáž a označil to za desionizáciu a debuzerantizáciu médií.

Expresne rýchlo za niekoľko dní odsúdili muža, ktorý v excitovanom stave pred nemocnicou želal smrť Robertovi Ficovi. V superrýchlom konaní dostal tri mesiace natvrdo. Takéto reči sú neprijateľné a sú mi odporné.

Lenže my nevieme dva a pol roka riešiť nebezpečného extrémistu, ktorého sledujú desaťtisíce ľudí a podnecuje nenávisť od rána do večera. Zdá sa vám to disproporčné? Aj mne. Zdá sa vám, že vláda by sa namiesto komentárov, ktoré dokopy nikto nevidí, mohla sústrediť na extrémistov s veľkým dosahom? Aj mne. A zdá sa vám, že nenávisť Daniela Bombica viacerým členom vlády doteraz evidentne vyhovovala a používali ju? Aj mne.

Som za to, aby sme diskutovali o nenávisti na internete. Hovorím o tom už niekoľko rokov. Zákony máme, len sme si neujasnili, že čo vlastne ideme trestať. Zároveň s tým si koaliční politici vyberajú, kto šíriť nenávisť môže a kto nie. Rozhoduje o tom minister.

Zo dňa na deň fanúšikom Smeru

Možno by bolo v tomto kontexte dobré vysvetliť aj prazvláštne salto mortale Daniela Bombica. Nie je to totiž tak dávno, čo podporoval pravicových extrémistov z Republiky. Zo dňa na deň na svojich kanáloch začal nekriticky chváliť stranu Smer. Z nevysvetliteľných dôvodov im začal fandiť, hoci ich predtým okydával na dennej báze. Zdieľa všetok ich obsah, streamuje ich tlačovky a hostí viacerých ich predstaviteľov.

Mala som raz snahu o diskusiu, kde som chcela vysvetliť dnes koaličným politikom, v čom je Bombic nebezpečný a aké názory šíri. Po prvom streame som zavolala Robertovi Kaliňákovi. Túto informáciu by som nikdy nezverejnila, pretože náš telefonát bol off record, ale urobil to za nás jeho synovec Erik Kaliňák v jednom rozhovore pre dezinfoscénu. Už vtedy som ministra upozorňovala, o akého človeka ide. Nebola som naivná, bolo mi jasné, že vie presne, o koho ide. Aj v telefonáte som mu teda povedala, že mám podozrenie, že Smer Bombica financuje. Dokázať to neviem, je to len moja domnienka.

Nedá sa v jednej situácii hlásať absolútnu slobodu slova a pol roka nato na tlačovke s vážnou tvárou hovoriť o nenávisti na internete a zákonoch po atentáte na premiéra. Nedá sa pol roka dozadu používať nenávisť vo svoj prospech a po atentáte zistiť, aké je to nebezpečné. A nedá sa trestať nejakého pomäteného človeka vykrikujúceho pred nemocnicou v expresnom konaní a zároveň sa na tlačovkách opakovane zastávať obvineného vulgárneho extrémistu a neonacistu, ktorý si z nenávisti spravil biznisplán. Jedine, žeby ten plán bol váš spoločný.

 

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.