Language Switcher

Vyberte váš jazyk

dennikn.sk | Veronika Prušová
Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika prepustili na slobodu v stredu na základe rozhodnutia ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer). V zhruba hodinovom rozhovore sa sťažuje na súdny proces a hovorí, že prokurátora Šúreka a ľudí, ktorí ho stíhali, by mali obviniť zo zosnovania zločineckej skupiny.

„Zaráža ma, že to nebolo kvalifikované ako zločinecká skupina, ale len zneužitie právomoci verejného činiteľa. Pevne verím, že ešte príde ďalšia kvalifikácia,“ vyhlásil Kováčik. „Konať však treba rýchlo, nie s oneskorením dvoch, troch rokov,“ dodal v rozhovore s Mimi Šramovou, asistentkou poslanca SNS Ivana Ševčíka, ktorá je známa servilnými rozhovormi s politikmi Smeru, Hlasu a Republiky.

Kováčik sa kriticky vyjadril aj k tomu, že ľudia, ktorí prispeli k jeho odsúdeniu, nie sú stíhaní vo väzbe.

„Chápem vyjadrenia koaličných politikov, že oni sú iní. To je pekné, že sú iní, ale treba rešpektovať zákon,“ povedal Kováčik. „Oni jačia a nie sú pritom vôbec vo väzbe,“ vyhlásil.

Okrem toho odkazuje, že stíhanie Šúreka, Čurillu, Ďurku a Daňka nestačí. Obvinení by mali byť aj ďalší. O vyvodzovaní zodpovednosti hovorí aj v prípade médií, ktoré o ňom písali.

Minister Susko rozhodol v stredu o prerušení výkonu trestu pre bývalého špeciálneho prokurátora a súčasne podal v jeho prípade odvolanie. Kováčika právoplatne odsúdil Najvyšší súd v máji 2022 za korupciu na 8 rokov a peňažný trest 100-tisíc eur. Do väzenia išiel za to, že zobral úplatok 50-tisíc eur od mafie.

Zobraziť väčšie rozlíšenie

Dušan Kováčik u Mimi Šramovej. Reprofoto – YouTube

Kováčikov odkaz: Ľudia, nenechajte sa klamať

Opozícia sa chystá za toto rozhodnutie ministra Suska odvolávať. Okrem toho PS a SaS organizujú na utorok protest. Bývalý špeciálny prokurátor tento krok kritizuje. „Vyzval by som ľudí, aby sa nenechali klamať, aby sa nenechali zaťahovať do politického boja, lebo s odbornými vecami to nemá nič spoločné, to vyzývanie do ulíc.“

Kováčik sa ministra Suska v rozhovore zastával. Rozhodol podľa neho určite po „veľmi starostlivom preštudovaní spisu“. Odsúdený prokurátor odmietol, že by minister svojím rozhodnutím zasiahol do kompetencie súdov. „Je to absolútna hlúposť,“ dodal.

Kritikov tohto rozhodnutia nazval „škriekajúcimi paviánmi“. Často spomenul najmä exministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú zo SaS a predsedu tejto strany Branislava Gröhlinga.

„Nechápem tú hystériu,“ dodal Kováčik s tým, že minister len využil kompetencie, ktoré mal.

Minister Susko doposiaľ svoje rozhodnutie verejne nevysvetlil a neodpovedá na otázky, aké konkrétne pochybenia videl v Kováčikovom prípade.

O ministrovom rozhodnutí sa vraj Kováčik dozvedel len 30 minút predtým, ako sa dostal z väznice v Dubnici nad Váhom, kde si odpykával trest. „Žil som si ten život svoj – v práci, v sklade som bol,“ opisoval, ako sa dozvedel o tom, že pôjde na slobodu. Keď mu vedúci oznámil, že sa má ísť pobaliť, tak si myslel, že si z neho uťahuje.

„Hlava je tam stále, telo tu,“ opísal svoje pocity. Počas rozhovoru sa aj rozcítil, najmä pri spomienkach na väzbu a zadržiavanie pošty od manželky.

Kováčik v rozhovore vyhlasuje, že je nevinný, a celý proces s ním spochybňuje. Okrem prokurátora Šúreka útočí aj na sudkyňu Pamelu Záleskú zo Špecializovaného trestného súdu, ktorá ho odsúdila na prvom stupni.

Vyzval ju, aby odišla z justície. Ako argument uvádza, že bolo preňho ponižujúce, keď v rámci procesu uverila svedkovi, mafiánovi Matejovi Zemanovi, a nie jemu. „Po 36 rokoch na prokuratúre… Čo si mám potom myslieť o takejto sudkyni?“ pýtal sa.

Zaútočil aj na členov odvolacieho senátu, ktorý ho odsúdil na Najvyššom súde. O sudcovi Petrovi Štiftovi, na ktorého opakovane verejne útočia aj vládni predstavitelia Smeru, povedal, že sa mu pri čítaní rozsudku „triasli ruky ako ratlíkovi“.

Rozsudok spochybnil aj pre to, že o ňom rozhodoval sudca Peter Hatala, ktorý sa pôvodne sám namietol. Iný senát Najvyššieho súdu však povedal, že má v prípade rozhodovať.

Zobraziť väčšie rozlíšenieDušan Kováčik ide do väzenia. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kováčika odsúdili za to, že zobral úplatok 50-tisíc eur za prepustenie bossa mafiánskej skupiny takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby na slobodu. Zemanovo svedectvo nebolo jediné, ktoré bývalého špeciálneho prokurátora usvedčilo.

Proti Kováčikovi vypovedal aj bývalý šéf daňových kriminalistov Ľudovít Makó, ktorého zadržali pár týždňov pred Kováčikom a s políciou začal spolupracovať. Práve Makóovo svedectvo viedlo k zadržaniu bývalého špeciálneho prokurátora.

Na špeciálnej prokuratúre totiž bol aj úradný záznam od prokurátorky Blanky Godžovej, ktorá oficiálne spísala, ako ju Kováčik inštruoval, nech nepodáva sťažnosť, vďaka čomu mohol Kudlička byť na slobode. Práve úradný záznam bol tak v prípade kľúčovým dôkazom.

Kováčik spätne hovoril, že obvinenie preňho nebolo prekvapením. „Počítal som s tým, že skôr či neskôr príde k trestnoprávnemu stíhaniu, lebo neexistoval žiaden zákonný dôvod na moje odstúpenie. Jediná možnosť, ako ma odstaviť, bolo moje stíhanie,“ dodal Kováčik.

Vo funkcii špeciálneho prokurátora bol 16 rokov a preslávil sa svojím skóre 61:0 – podľa počtu prípadov, ktoré riešil, a počtu podaných žalôb. Na túto štatistiku upozornil v roku 2017 Denník N a Kováčik dnes hovorí, že sa tým začala štvavá kampaň proti nemu.

Vyvrcholila vraj práve jeho obvinením. Obvinenie Kováčika sa však vôbec netýkalo jeho nečinnosti. Naopak, o podozreniach, že Kudličku prepustili vďaka Kováčikovmu pričineniu a za úplatok, v minulosti médiá vôbec nepísali.

Špeciálnu prokuratúru pošpinili, Lipšic tam nemá čo robiť

Dušan Kováčik priznáva, že v Úrad špeciálnej prokuratúry, na ktorého čele bol 16 rokov, veril. „Bol som presvedčený, že je správne, že ten úrad vznikol,“ povedal, ale potom podľa neho „prišiel tento skvost“ a „skončilo sa to tak, ako sa to skončilo“.

Špeciálna prokuratúra zanikla v marci po zmenách trestných kódexov, ktoré narýchlo presadila vládna koalícia. Kováčik tento krok vôbec nekritizuje. Hovorí, že úrad bol taký pošpinený a zatiahnutý do politiky, že inak sa to už riešiť nedalo.

Zobraziť väčšie rozlíšenieŠpeciálny prokurátor Daniel Lipšic so svojimi kolegami z ÚŠP. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kováčika vystriedal na čele ÚŠP bývalý politik, advokát Daniel Lipšic. Bývalá vládna koalícia pre to menila aj zákon, čo Lipšicov odsúdený predchodca kritizuje. Priznal, že si navzájom tykajú, a tvrdí, že mu Lipšic v jednom z rozhovorov priznal, že musí naňho útočiť, lebo musí zbierať politické body.

„Čudujem sa, čo ešte robí na prokuratúre,“ dodal Kováčik.

Lipšic nepopiera, že si s Kováčikom potykal, a to pri zrode špeciálnej prokuratúry, teda zhruba pred dvadsiatimi rokmi. Lipšic bol totiž v tom čase ministrom spravodlivosti. Bývalý politik aj priznáva, že sa s Kováčikom sporadicky stretával.

„Ak by som mu ako politik povedal, že musím naňho útočiť, aby som získaval politické body, tak asi by sa so mnou už potom nestretával,“ dodal Lipšic s tým, že s Kováčikom sa stretol ešte aj v čase, keď už sa z politiky stiahol a pôsobil v advokácii.

Lipšic tvrdí, že odsúdený sa môže – aj verejne – brániť spôsobom, aký uzná za vhodný. Za problém v právnom štáte považuje to, ak súdny proces spochybňuje minister spravodlivosti aj premiér. Pripomenul, že kým bol Kováčik vo väzbe, dôvodnosť jeho stíhania posudzovali niekoľkokrát senáty Najvyššieho súdu a aj Ústavný súd. A na týchto súdoch Kováčik neuspel.

Pri Lipšicovi sa Kováčik nevyhol ani kritike karikatúry, ktorú dostal od kolegov k narodeninám. Bol na nej vyobrazený, ako odtína drakovi hlavy, pričom na obraze boli rozpoznateľní okrem Kováčika aj Robert Fico, Robert Kaliňák či generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Etická komisia prokuratúry tento dar preverovala, nenašla však pochybenie. Kováčik priznal, že aj on s obhajcami dával na to podnet. Odpoveď etickej komisie prijal kriticky; vraj ak by to písal on, hanbil by sa za to.

„Ak niekto robí prokurátora, mal by mať okrem vedomostí aj určitú odvahu, nemal by to byť smelý zajko z Afriky, oprdený,“ povedal v tejto súvislosti. 

Na kolegov má ťažké srdce

Kováčik je síce presvedčený o svojej nevine, ale stále počíta aj s možnosťou, že sa do väzenia ešte vráti. Ak totiž Najvyšší súd nevyhovie dovolaniu, bude si musieť odpykať zvyšok trestu.

Okrem nástupu do väzenia ho stále čaká aj zaplatenie peňažného trestu 100-tisíc eur. Doposiaľ to neurobil. Najskôr argumentoval, že ho brzdí zablokovaný majetok. No ani po jeho odblokovaní peniaze štátu nezaplatil. V rozhovore teraz vraví, že „peniaze nie sú problém“.

Ak Kováčik uspeje, mohol by sa bývalý špeciálny prokurátor, ktorý má 62 rokov, ešte teoreticky vrátiť na prokuratúru.

Pri otázke, či túto možnosť zvažuje, nevedel jasne odpovedať. „Mám ťažké srdce, čo sa týka prokuratúry,“ posťažoval sa. „Oveľa skôr som mohol byť doma, ani som tam nemusel byť tak dlho,“ dodal v tejto súvislosti s tým, že stačilo len „nájsť odvahu“.

Kováčik si spomenul i na výzvu svojich niekdajších kolegov z úradu, ktorí ho po zadržaní verejne vyzvali na odstúpenie. Medzi dvadsiatkou podpísaných bol aj súčasný generálny prokurátor Maroš Žilinka. 

Odchod nadriadeného v októbri 2020 žiadali z „dôvodu spreneverenia sa funkcii a poslaniu prokurátora, ako aj vedúceho prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry“.

„Obdivujem tých, ktorí to podpísali, na čele s generálnym prokurátorom, že ráno môžu vstať a pozrieť sa do zrkadla. Ja by som sa zgrcal,“ povedal po necelých štyroch rokoch na signatárov tejto výzvy Kováčik. Kritizuje ich, že ho vopred odsúdili, a to bol vtedy len pár hodín zadržaný.

Kováčik sa nakoniec do mesiaca od svojho zatknutia vzdal funkcie.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.