Language Switcher

Vyberte váš jazyk

Vážená pani predsedníčka  a pani podpredsedníčka súdnej rady,

Vážení  členovia súdnej rady,

 

dovoľujeme si Vás  formou otvoreného listu požiadať  o reakciu na tieto otázky:

  1. V súčasnosti už zrušené Analytické centrum Ministerstva spravodlivosti SR malo rozpracovaných niekoľko projektov, ktoré sa priamo dotýkali sudcov. K najvýznamnejším patril projekt váženia vecí a časové rámce, ktoré mali mať priamy dosah na určovanie počtu sudcov na jednotlivých súdoch. Projekt váženia vecí sa dlho pripravoval za účasti aj zahraničných expertov a na túto tému bolo niekoľko pracovných seminárov. Predsedníčka súdnej rady Marcela Kosová sa počas realizácie projektu ešte ako členka súdnej rady osobne zasadila o to, že bola dohodnutá spolupráca medzi súdnou radou a analytickým centrom, a bolo na túto tému zorganizovaných viacero spoločných návštev na krajských súdoch. Realizáciu projektu pozastavila pandémia koronavírusu a neskôr sa odsúval pre plnenie iných úloh. Analytické centrum vypracovalo aj metodiku pre časové rámce, t.j. koľko času trvajú jednotlivé fázy súdneho konania.

 

Analytické centrum teda pracovalo na konkrétnych projektoch, ktoré majú zásadný význam pre objektivizovanie práce súdov a sudcov podľa konkrétnych dát. Dovoľujeme si požiadať o odpoveď aké opatrenia prijala alebo prijme súdna rada, aby sa napriek  zrušeniu Analytického centra MS SR dokončili prace v uvedených projektoch.

 

  1. V čase, kedy aktívni sudcovia Mgr. Miloš Kolek a JUDr. Ján Gandžala vykonávali funkciu podpredsedu súdnej rady, bola im odobratá možnosť používať v tomto čase ich e-mailovú adresu v sieti justice.sk. Súčasné vedenie súdnej rady to odôvodňovalo tým, že prístup do tejto siete môžu mať len aktívni sudcovia. Po tom, ako bola do funkcie podpredsedníčky súdnej rady zvolená JUDr. Ayše Pružinec Eren, však naďalej používa justičnú adresu a pravidelne komunikuje na hromadných adresách všetkých sudcov.

 

Dovoľujeme si požiadať o odpoveď z akých dôvodov sa tak deje a čo sa zmenilo oproti situácii, kedy túto funkciu vykonávali iní aktívni sudcovia.

 

So zdvorilým pozdravom

 

JUDr. Katarína Javorčíková

hovorkyňa ZOJ

 

 

V Galante 6. septembra 2024

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.