Language Switcher

Vyberte váš jazyk

aktuality.sk | 
Podľa sudcovskej iniciatívy by mala Súdna rada rovnako postupovať v prípade sudcu Juraja Kapinaja, ako v prípade sudkyne Pamely Záleskej.

Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) volá potom, aby vrcholný orgán súdnictva, teda Súdna rada, reagoval rovnakým spôsobom na všetky udalosti, ktoré súvisia so správaním sudcov. Poukázala na dva prípady: v jednom z nich vystupoval bratislavský sudca Juraj Kapinaj, v druhom sudkyňa Špecializovaného trestného súdu Pamela Záleská.

Policajný vyšetrovateľ Štefan Mašin, čeliaci spolu s kolegami z prípadov veľkých káuz obvineniu, opísal v rozhovore pre Aktuality.sk, ako sa údajne odohralo rozhodovanie o jeho väzbe. Podľa jeho slov si sudca Juraj Kapinaj dal rúško cez nos, cez oči, ľahol si do polohy ležmo a začal si točiť spinkou v pojednávacej miestnosti.

„Ja som sa pozrel na obhajkyňu, lebo som nevedel, či mám pokračovať vo výsluchu alebo čo mám robiť ďalej. On to zaregistroval, povedal mi, že vyzerá to tak, že ho nezaujíma, čo rozprávam, ale že on to počúva, že kľudne môžem hovoriť ďalej. Po pár sekundách sa posadil, potom opäť a akože venoval mi svoju pozornosť. Toto som považoval za také dosť neštandardné,“ tvrdí Mašin.

Sudca Juraj Kapinaj v reakcii na Mašinove slová napísal, že „vyjadrenie obvineného vyšetrovateľa Štefana Mašina sa nezakladá na pravde.“

Predsedníčka súdnej rady Marcela Kosová pre Denník N nechcela komentovať správanie sudcu Juraja Kapinaja, ktoré opísal vyšetrovateľ Mašin. Podľa nej sa trestné konania nemajú viesť v médiách.

„Rozhodne nemienim komentovať rozhovor obžalovanej osoby v akomkoľvek médiu. Trestné konanie sa vedie v pojednávacej miestnosti a nie v mediálnom priestore. Ak ktorýkoľvek obvinený alebo obžalovaný chce namietnuť sudcu, má to urobiť v trestnom konaní bezodkladne“, reagovala Kosová v Denníku N.

Iniciatíva ZOJ poukázala na to, že práve predsedníčka Súdnej rady spolu s jej podpredsedníčkou v minulosti vyslovovali veľmi rezolútne stanoviská na adresu sudkyne Špecializovaného trestného súdu Pamely Záleskej. Súviselo to s prípadom obžalovaného Lehela Horvátha, ktorého prípad Záleská súdila. Horváth ju obvinil z údajného zabránenia v podaní lieku v priebehu pojednávania.

„Naša iniciatíva vo svojich stanoviskách opakovane zdôrazňovala, že súdna rada sa má ozvať k bezdôvodným mediálnym útokom na sudcov. Nevyhnutné však je, aby tak robila konzistentne a nevytvárala dojem, že sudcov rozdeľuje na dve kategórie,“ vyhlásila ZOJ v stanovisku, ktoré poskytla jej hovorkyňa Katarína Javorčíková.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.