Language Switcher

Vyberte váš jazyk

Členovia Súdnej rady počas zasadnutia. (Zdroj: TASR)

domov.sme.sk | Peter Kováč

Uznesenie podporilo všetkých 12 prítomných.

BRATISLAVA. Súdna rada sa ohradila voči správe Európskej komisie o právnom štáte koncom júna. Komisia v nej označila Slovensko spolu s Maďarskom ako krajiny, ktoré majú spomedzi všetkých 27 členských krajín najviac problémov s právnym štátom.

„Súdna rada konštatuje, že správa je neobjektívna a neodráža skutočný stav právneho štátu na Slovensku,“ zhodla sa jednohlasne Súdna rada.

Eurokomisii členovia rady vyčítajú, že nezohľadnila v správe vyjadrenia, ktoré jej v procese prípravy poskytli. Rovnako vraj nebrala do úvahy rozhodnutia Ústavného súdu, ktoré sa týkali tém súvisiacich so zmenou trestnej politiky štátu, či nereflekovala na „alarmujúci stav výkonu súdnictva po reforme súdnej mapy“.

„Nie je to správa o právnom štáte, je to politický dokument,“ zdôrazňovala v rámci diskusie šéfka rady Marcela Kosová.

Spolu s ďalšími členmi spochybňovala, že závery eurokomisie vychádzali aj zo stanovísk mimovládnych organizácií či z informácií zverejnených v médiách.

„Je to jeden hanebný dokument, ktorý sa ani nemôže tváriť, že je objektívny,“ hovorila podpredsedníčka rady Ayše Pružinec Eren.

S kolegami hovorila o tom, že Európska komisia „jednoducho vypla iný názor“ a postavila sa na stranu predstaviteľov bývalej vládnej koalície či na stranu zrušenej špeciálnej prokuratúry.

Sudca Peter Šamko nad rámec kritiky pripustil prekvapenie, že si Komisia nevšimla dodatočnú novelu trestných kódexov, ktorá má zabezpečiť vyššiu ochranu eurofondov v porovnaní s peniazmi zo štátnej kasy. „A to je problém, lebo selektuje. Robí diskriminačné predpolie v Trestnom zákone,“ povedal Šamko.

Na našej webovej stránke používame cookies. Niektoré z nich sú nevyhnutné pre fungovanie stránky, zatiaľ čo iné nám pomáhajú zlepšovať túto stránku a používateľské prostredie. Môžete sa sami rozhodnúť, či chcete cookies povoliť alebo nie. Upozorňujeme, že pri odmietnutí možno nebudete môcť využívať všetky funkcie stránky.